Dag 5, beginners

Rivier: de Salza, traject fachwerk tot en met T-splitsing

Niveau: WW II

Lengte traject: 9 km; duur, met veel oefeningen en twee korte breakes: 6 uur

Waterstand: laag

Karakter rivier: helder water, brede sloot, elke keer een vlak stuk water met dan een eenvoudige passage. De passages zijn goed te overzien. Goed te varen met beginners, met hoger water wel lastiger. Veel (grote) keerwaters.

Trajectbeschrijving:

Vandaag werd de club opgedeeld in een vroege en minder vroege club. Gelukkig zaten wij in de tweede en gingen wij met een chronisch gebrek aan haast op weg naar de instap bij fachwerk. Dave en Thijs hadden de dikke boten ingeruild voor speelboten en dat moest even getest worden. Voor de eerste oefeningen begonnen werd er dus gevoel gekweekt door keerwaters in en uit te varen. En ik kan je zeggen dat dat gevoel goed is bij de Super Fun en de All Star!

De eerste oefening was het triggeren van de leiderscapaciteiten. Ieder moest een stuk rivier varen alsof hij een gids was die met een bunch of noobs op pad was. Niets is minder waar natuurlijk, allemaal pro’s jeweetzeluf! Bijgestuurd door Pablo heeft iedereen de gehele groep op een interessante wijze door de passages geloods. Natuurlijk werden hier en daar nog wat keerwaters gepakt en getracht de surfer uit te hangen op wat geschikte golfjes.

Nadat iedereen aan de buurt was geweest werd er een pauze gehouden bij de S-passage. Deze passage is niet bijzonder moeilijk, maar wel interessant om een eigen lijn te zoeken. Een aantal boulders in het midden kunnen aan beide zijden gepasseerd worden, en ook de uitstroom beschikt over enkele uitdagingen als krappe sterke keerwaters. Een lijn werd uitgezocht en vervolgens na de pauze volgens plan gevaren. Dit lukte eigenlijk iedereen en dat levert aardige voldoening.

Vanwege de regen en het relatief koude weer in vergelijking met de voorgaande dagen (nog niet de helft aan het aantal graden van gisteren) hebben we ter hoogte van de hangbrug het moonwalken overgeslagen. Wel is op dezelfde plek de springplank nog getest en Okwapproved. Morgen met boot.

Een aantal passages waren nog tamelijk pittig. Eentje was met deze waterstand zelfs lastigere dan met een hoge waterstand. In plaats van flinke golven waren het ruim overspoelde blokken geworden waarachter telkens en aardig verval lag. The Gate of Hell, de linker lijn van een passage die je langs twee kanten kunt nemen, bevat nog een kleine slide. Bij laag water uitkijken voor een blok vlak na de slide aan de linkerkant, bij hoger water uitkijken voor de steen 5m rechtdoor. Zonder kleerscheuren zijn we overal doorheen gekomen. Na nog wat surfen, traverseren en poging tot freestylen zijn we uitgestapt ter hoogte van de T-splitsing. Hierna komt het echt zware stuk, de boten omhoog sjouwen… Wederom een voldane dag achter de rug!

Thijs