Dag 2, boofdag

Rivier: hinter wildalpen bach, lauserfalls

Niveau: ww2+, ww3

Lengte traject: 500m, 20m

Waterstand: Op de Hinter Wildalpen Bach stond voldoende water om niet te veel stenen te schrapen en voldoende om de helft goed te boofen. Bij de Lauser falls was er voldoende water voor voldoende vaart en een goede landing. Het zog spoelde als paddenstoel prima door, niet te zuigend.

Karakter rivier: De Hinter Wildalpen Bach is een toevoer rivier voor de Salsa die wordt geremd om te voorkomen dat er niet te snel teveel water doorstroomt in de Salsa. Om deze reden zijn er zo’n 30 trappen kort achter elkaar aangelegd wat zorgt voor een perfecte rivier om te leren boofen

De Lauser falls is ook een toevoer van de Salsa. Bovenaan is, met de waterstand van vandaag, veel keienrijen. In de laatste 50m zit nog een kort ww5 stuk wat eindigt in een waterval van ongeveer 7m en een vlakwater uitloop in de Salsa.

Traject beschrijving:

Tocht verslag: Het doel van vandaag is leren boofen; de Wildalpen leent zicht hier namelijk prima voor! Na een slechte start – de koffie was op – vetrokken we in de luwte van de dag richting de instap van de Hinter Wildalpen Bach. Dit is een rit van 5 min van camping Wildalpen. Het mooie van dit stuk is dat er een hele reeks watervalletjes variërend van 30cm tot 2m achter elkaar zijn, met tussenliggende afstand van zo’n 3m. Het is dus belangrijk niet te ver van elkaar te varen – je ziet elkaar anders niet meer voor onder andere signalen – maar ook niet te dichtbij, er is niet teveel ruimte. Na een droog-demo van een perfecte boof door Casper zijn we in groepen van drie hier vrij snel vanaf gegaan. De kunst hierbij is om niet te veel vaart te maken in de tussenstukken en wel genoeg vaart om een fatsoenlijke boof te maken. Door de regelmaat van de vervallen is dit een perfecte plek om de techniek te perfectioneren, vanaf de weg is er prima zicht op de rivier, helpen is ietwat lastiger. Ideaal van deze rivier is dat deze op de camping uit komt, waarna we na een lunch meteen zijn door gereden voor het echte werk; een waterval van 7m boofen!

Na een rit van een halfuur kwamen we aan bij de bewuste waterval waarna iedereen zeven kleuren scheet, hij is hoog jonge! Na een inspectie van de rivier verder stroomopwaarts zijn we toch maar bij de waterval ons klaar gaan maken. Na een korte inventarisatie onder de Okawanen bleek dat deze uit drie delen bestond; de durfals, de aap-uit-de-boom-kijkers en de hazen/verstandigen. Na wederom een demo-boof van Casper en een python van Pablo begon de rest van de groep aan de beangstigende waterval. Na dat de durfalls de spits hebben afgebeten bleken er voldoende apen uit de boom gekeken te zijn; de twijfelaars gingen ook over de streep. Een voor een werd iedereen de rivier in geholpen waarbij de over een uur lang opgebouwde spanning werd omgezet naar een drie seconde durende adrenaline kick. Enkelen hebben hier na een tweede poging gedaan eveneens zonder gewonden.

Dit alles werd afgesloten met een heerlijk natuurgekoeld blik pils, sterke verhalen en een wel verdiend diner in een lokaal restaurant.