Dag 1, gevorderden

Rivier: de Salza, traject, van de tunnel tot einde grote kloof, lunchpauze bij de T-splitsing

Niveau: WW II tot II+

Lengte traject: 11 km, duur 5 uur (met erg veel spelen), gok op normaal varen 3 uur traject

Waterstand:

Karakter rivier: helder water, brede sloot, technisch (geen volume rivier), op bijna alle passages volgt een rustig stuk, passages zijn overzichtelijk, alle passages zijn vanuit de boot te verkennen en goed te halen (grote) keerwaters.

Traject beschrijving:

De eerste vaardag. We begonnen zoals het Okawa betaamd, zeer chill dus. Hoewel we op schema lagen om op tijd te vertrekken, konden we dat op het laatste moment nog netjes uitstellen. De groep beginners (die net vertrokken waren) hadden de sleutel van ons busje bij. Nadat ze de sleutel hadden terug gebracht gingen beide groepen volgens Okawaanse traditie te laat weg.

Eenmaal aangekomen was de omgeving mooi, het weer lekker en de rivier waardeloos. Eenmaal op het water bleek dit toch heel erg mee te vallen. We hadden ons opgesplitst in een Freestyle groepje (onder leiding van Casper) en een riverrun groepje onder de bezielende leiding van Polo. Het begon rustig met twee overzichtelijke makkelijke passages. De volgende passage was iets wilder, nog steeds overzichtelijk maar deze keer met een golf om de kickflip te oefenen. Hier zijn we even blijven hangen om te spelen en filmen.

Hierna kwamen een paar rustige passages met allemaal goed te halen keerwaters en stille stukken erachter. Bij de springplank hebben we even een pauze genomen om onze moonwalk te oefenen (uitleg: je springt met een flinke kei in je handen het water in en probeert onderwater zover mogelijk te lopen, dit alles doet denken aan het lopen op de maan, vandaar de naam: moonwalk) en wat dikke sprongen te maken van de springplank (uitleg: dit is gewoon een halve brug over het water). Na hier minstens een uur van ons leven te hebben verkloot zijn we maar weer eens in de boot gestapt.

We kwamen snel bij de carrousel (of muizenval), een groot ronddraaiend keerwater. Hier hebben we met beide groepen lang lopen spelen en oefenen op ondersnijden, mystery moves en traverseren. Hier heeft Anton nog een klein zwemmetje gepakt. In een van de volgende passages zat nog een leuk klein klote walsje. Moeilijk om erin te komen en nog moeilijker om in te blijven liggen, maar toch leuk genoeg om even te blijven spelen. De volgende leuke passage was meteen onze pauzeplek. Hier zat een mooi speelgolfje in, met een lastige aanvaart, maar daarom wel erg interessant. Na ons hier eerst helemaal kapot gespeeld te hebben, hebben we even lekker gepauzeerd in het zonnetje.

Op de rest van het traject zat nog een erg leuke speelgolf (net voor de kleine kloof). Deze golf had wel een makkelijke aanvaart met een groot keerwater ernaast. Hier hebben we veel lopen oefenen op surfen, kickflips, flatspinnen (helaas zonder echt succes) en blunten. Een van de eerste (en enige) leuke passages in de kloof was een vervalletjes van ongeveer een halve meter met onderaan aan beide zijden keerwaters. Wat deze passage zo interessant maakte waren de draaikolken en paddenstoelen. We zijn er allemaal voor de lol een keertje expres omgegaan en hoewel we goed kunnen eskimoteren koste het ons toch ook wel enige moeite om hier netjes boven water te komen. Het water speelde meer met jou dan dat je zelf kon spelen.

Het kloofje was erg mooi met veel golventreinen, maar zaten er in de passages geen echt interessante dingen. Wel is hierbij bij een hogere waterstand op te letten voor hevige onderspoelingen in de kloof.

Houdoe, met vriendelijke groet, kusjes en veel liefde,

Bram en Tom