Dag 1, beginners

Rivier: de Salza, traject van de tunnel tot camping Wildalpen

Niveau: WW I met passages II

Lengte traject: 8km; duur, met veel oefeningen en een lange pauze tussendoor: 5 uur

Waterstand: laag

Karakter rivier: helder water, brede sloot, elke keer een vlak stuk water met dan een eenvoudige passage. De passages zijn goed te overzien. Goed te varen met beginners, met hoger water wel lastiger. Veel (grote) keerwaters

Traject beschrijving:

Geheel tegen Okawaanse gewoonte in, stond de beginnersgroep te vroeg klaar! We vertrokken dan ook al vóór het afgesproken tijdstip, wat is er gebeurd met Okawa!! Gelukkig was Thijs vergeten om de bussleutel aan de gevorderden te geven en konden we onderweg naar de instapplek omdraaien om de sleutel terug te gaan brengen.

Eenmaal aangekomen bij de instapplek werd er snel omgekleed en sprongen we enthousiast het water in. De zon deed dan ook goed zijn best om ons flink op te warmen, dus een beetje afkoeling was wel lekker. We begonnen met wat oefeningen in keerwaters in- en uitvaren. Van onze instructeur Paul/Pablo leerden de 4 belangrijke punten van het keerwaters varen: snelheid, goede hoek, opkanten en een uitgeschoven pizzaschep als steun. Toen we genoeg geoefend hadden, konden we aan de rivier beginnen!

Het eerste stuk van de rivier was goed te doen. Hele rustige stukjes werden afgewisseld met stukjes met veel stenen erin. Daar leerden we om goed te kijken waar we het beste konden varen, zodat we niet bleven steken in de ondiepe stukken.

De rest van de rivier bleef eigenlijk tot de camping ongeveer zo. Af en toen waren de vervalletjes iets hoger, maar ze bleven goed te doen.

Onderweg hebben we heel wat geleerd. We hebben gewerkt aan traverseren, keerwaters in- en uitvaren, keerwaters in- en uitvaren met een roertje in plaats van een steun om zo verder de hoofdstroom in te komen, een keerwater achter een steen gebruiken om je te verplaatsen in de hoofdstroom en nog vanalles meer. Ook moesten we zelf onze weg gaan kiezen door de rivier, om ze te leren wat handig is en wat niet. Op een gegeven moment werd er zelfs nog wat gesurft in een golf. Erg leerzaam allemaal!

Ergens rond de middag hebben we een lekker super lange pauze gehouden op een eilandje. We zaten lekker in het zonnetje te genieten van onze boterhammen. Pascha had nogal last van de insecten die haar vanuit de bosjes belaagden, dus die ging even op wat steentjes in het water zitten. Ineens riep Paul “slang, slang!” Pascha dacht natuurlijk hahaha grappig hoor, maar er bleek gewoon echt een waterslang langs te zwemmen. Wisten we dat ook weer dat die ook in de rivier leven… Iemand nog zin om om te gaan? Maar, gelukkig, ze deden geen kwaad volgens Paul.

Na nog een tijdje verder varen kwamen we bij het stukje bij de camping. Dat was een leuk stukje. We begonnen met een walsje waar de dag ervoor een Freestyle wedstrijd was geweest. Daar gingen we onze (ondertussen goed gekraste) nieuwe Diesels eens even leren wat een wals nou eigenlijk was. Het bleek nog niet zo heel simpel om goed in te varen en dan ook te blijven liggen in de wals. Na wat pogingen en de eerste rol van de dag, gingen we weer verder naar beneden. We hebben nog zoveel mogelijk keerwaters gepakt en zijn uiteindelijke onderaan het laatste vervalletje bij het bier aangekomen. Wat vervelend om nog in je kano een biertje open te trekken zeg…