Tochtverslag: Vancouver

Zoals een heel aantal van jullie wel weten heb ik een tijdje in Canada doorgebracht. Vancouver om precies te zijn. Vancouver ligt aan de west kust van het land in de provincie British Columbia (BC). De stad is briljant gelegen met aan de ene kant de Grote Oceaan (of Stille Oceaan, of de Pacific, geen idee waar die Engelsen dat woord nou weer vandaan hebben gehaald) en aan de andere kant de Coastal Mountains. Als de stad er niet geweest was, dan was het geheel begroeit met regenwoud, het klimaat spreekt dus voor zich: veel regen. Veel regen is echter goed! Waar de rest van de wereld doorgaans te kampen heeft met winters waarbij de rivieren droog staan, heeft Vancouver 3 rivieren door de stad lopen, die het dus juist uitstekend doen in dit seizoen.

Jaja, 3 rivieren die door de stad lopen, hoe ideaal kan je het krijgen? En niet zomaar rivieren, op elk niveau kan gevaren worden, van WWII tot en met V. De mooiste is toch wel de Lynn Creek. Een rivier waarvan het normale traject WWIV is, en start onder een mooie dubbele waterval, die overigens af en toe door de cracks ook gevaren wordt. De rivier loopt door een prachtige steile kloof, die niet toegankelijk is anders dan met een bootje met uitzondering van een paar bruggen. Eenmaal in de kloof waan je jezelf ver weg van de beschaving, hoewel je toch echt nog steeds in de stad bent. Een andere kloof in de stad is de Capilano, waarschijnlijk de meest bevaren rivier in Vancouver, gezien deze dam gecontroleerd is en vaker water heeft. Een mooi kloofje WWIII. Deze kloof is echter beter toegankelijk, onder andere door vissers, wat nog wel eens tot de nodige vriendelijke knikjes leidt. Het is ook een van de weinige rivieren met een “pool-drop” karakter die ik in BC gevaren heb. De meeste rivieren in de omgeving van Vancouver zijn vrij continu. De derde rivier is de Seymour. Deze rivier kent 3 secties, waarvan er 2 dodelijk saai zijn, en er eentje helemaal top schijnt te zijn. Dit stuk heb ik echter niet gevaren, gezien je een crack nodig hebt om je de juiste routes uit te laten leggen. Dit gedeelte ligt namelijk in een niet verkenbare kloof, en is een fijne WWIV.

Binnen 2 uur rijden vanaf Vancouver is er een paradijs aan rivieren. Richting Whistler (de lokatie van de aankomende winterspelen) kom je langs een enorm goed creeking gebied, met onder andere de klassiekers de Ashlu en de Callaghan. Ook kom je langs Horseshoe Bay, op zich geen interessante locatie, behalve dat er een veerboot vandaan vertrekt richting Sechelt, aan de Sunshine Coast. En het is in de Sechelt Inlet waar de Skookumchuck tidal rapids zijn.

Skookumchuck, oftwel Skooks, heeft eigenlijk geen introductie nodig. Het is een geweldige golf, super stabiel, en wordt gevormd door de getijde wisseling. Enige probleem bij deze golf is wat erachter zit. Als je het eerste keerwater niet enorm snel haalt, dan ga je “on the tour”. De tour betekent of: een stuk dik water WWIV afvaren, of op een keerwaterlijn terecht komt met hallucinerende watervormen (paddestoelen met een diameter van 5 meter, daar word je raar van). Gezien je natuurlijk optimaal gebruik maakt van de golf, en er dus echt wel zo’n 3 uur surf tijd uit wilt halen, en eigenlijk al na 1 uurtje kapot bent, kun je er zeker van zijn dat je die tour wel een paar keer doet.

Als je 2 uur de andere kant uitrijdt, kom je bij de rivier waar je altijd van op aan kan: de Chilliwack. In de winter is dit zo’n beetje de enige rivier in Canada die loopt (afgezien van de Vancouver-rivieren), en het is dan ook de winter trainingslocatie van het Canadese slalom team. Kort door de bocht 2 secties waarvan er eentje maar echt interessant is. De Chilliwack Canyon is continu WWIII met hier en daar een stuk IV. Zeker bij hogere waterstanden kan het allemaal wat zenuwslopend worden, zeker ook omdat er dan een dodelijke wals in zit.

Mijn favoriete rivier tot nu toe ligt zo’n 4 uur rijden van Vancouver: de Nahatlatch. Een super rivier met 2 secties. Het eerste gedeelte is voornamelijk WWIII met een WWIV versnelling helemaal aan het begin genaamd Meatgrinder. Een erg leuke stroomversnelling die de meeste mensen enorme angst aanjaagt, maar eigenlijk vrij eenvoudig is (ja, je kunt prima dat keerwater halen daar net boven die wals). Dit stuk eindigt bij de “camping” (weggekapte bomen met een houten huisje waar het stinkt, en dus wel de wc zal zijn), waarna het echte werk begint. Een geweldig mooie kloof, het water wordt dikker, super WWIV!! Een absolute aanrader.

Verder is BC bezaait met wat je maar wilt, van steep creeks tot en met super dik water. Steep creeking heb ik maar even gelaten voor wat het was, wel heb ik even aan dik water geroken. Bij dik water in BC moet je even het beeld van de Alpen aan de kant zetten, en je de Maas, de Waal of de Rijn voorstellen, maar dan met stroomversnellingen. Op deze rivieren is even traverseren dus niet aan de orde, en de ene kant van de rivier kan WWII zijn, de andere kant van de rivier WWV. Dik water rivieren voor dummies: de Thompson en de Clearwater. Let wel op, de Clearwater heeft een paar stukken WWV, waar al de nodige onoplettende mensen de dood hebben gevonden.

Dingen om op te letten als je gaat varen in BC:

De meeste rivieren zijn moeilijk toegankelijk, een goede auto is noodzakelijk.

Er zijn vaak geen online waterpeilingen.

Hulp is ver weg, Canada heeft bij mijn weten zelfs geen traumahelikopter! Daar komt nog bij dat je mobieltje het waarschijnlijk niet meer doet zodra je de snelweg afgaat.

Kijk uit bij het kamperen: voedsel hang je ver weg van je kampeerplaats, beren zijn een serieus, niet te onderschatten gevaar!! Ze zijn veel groter dan jij, veel sterker dan jij, kunnen sneller rennen, beter klimmen, beter zien, beter ruiken en beter horen.

Er zijn bijna geen rivier beschrijvingen voor BC. Er is een boek over de Rocky Mountains geschreven door Stuart Smith. Kijk uit bij de graderingen die worden gebruikt door deze beruchte/beroemde local, hij doet er niet moeilijk over iets een WWIII te noemen terwijl het WWIV is met een WWV passage.

Kijk altijd uit voor hout in de rivier!! BC heeft nogal wat bomen, en deze vallen nog wel eens om!

Websites:

http://paddleguides.com/rivers/bc/

http://www.kayakwest.com/frames/map.htm

http://members.axion.net/~vkc/vkc/

een aantal foto’s zijn ook te vinden op mijn site: http://www.donmarty.tk/

Nou, dat was het dan wel weer. Vancouver is zeker een stad om aan te raden! Er zijn 2 enorm goede universiteiten, die er niet moeilijk over doen buitenlanders binnen te halen een projectje te doen. Alle sporten zijn er mogelijk en de natuur is absurd mooi!

See you on the water!

Marten

PS. De graderingen hierboven gegeven variëren met waterstand, en zijn afhankelijk van de visie van de persoon, in dit geval ik. Ik heb totaal geen verstand van wildwater varen, dus laat je beter informeren en kijk voor jezelf.