Trip naar de Salm, maart 2013

Zondag 3 maart was het weer zover, tijd voor een trip. We waren eigenlijk van plan om een nieuw riviertje in de Ardennen te gaan varen: de Aisne. Toen we bij het instappunt aan kwamen, was al snel duidelijk dat wat we eigenlijk al verwachtten inderdaad ook waar was: te weinig water om lekker te kunnen varen. Gelukkig hadden we ook nog een reserveplan: de Salm! Die zou in elk geval genoeg water hebben om niet de hele tocht te moeten lopen.

We waren met een 7-tal Okawanen die allemaal niet voor het eerst in hun boot zaten, dus we waren snel omgekleed en omgereden. Elise bleek extra goed voorbereid te zijn, inclusief sjaal en sokken, een banaan en een pot vaseline. Toen alle kleren eenmaal in de goede volgorde uit en aan waren, sprongen we enthousiast in de boot. Om er 100m varen later alweer uit te moeten voor de eerste boom…

Een tijdje later bleek de goede voorbereiding van Elise geen overbodige luxe te zijn want ik ging alweer (op de Rur ook al) bijna tegen de vlakte wegens te koude handen. Blijkbaar reageerde ik niet meer zo heel erg goed, maar op een gegeven moment was ik naast mijn boot op de kant en werden mijn handen weer warm dus bedankt voor de goede zorgen!!! Vaseline bleek goed te werken om die handen de rest van de tocht warm te houden, dus volgende keer kom ik ook goed voorbereid met vaseline en banaan.

Gedurende de tocht kwamen we nog tot een aantal interessante ontdekkingen. Zo blijkt Salm helemaal niet zo lekker te smaken als zalm, en blijk je niet goed te kunnen lopen over een beverdam. De bevers hadden goed huisgehouden overal langs de rivier, maar op 1 plek hadden ze echt een flinke dam gebouwd. Een groot deel van het water stroomde een weiland in, onder het prikkeldraad door. Daar moesten we dan ook echt wel uit de boot. Sommigen liepen door het weiland, sommigen gingen over de beverdam heen, maar die bleek dus niet zo stabiel te zijn. De bevers hadden met hun dam wel een vis gevangen (er lag een dode vis, helaas geen Salmzalm…) maar ik weet niet of ze ook kajakkers lusten?

Na deze dam konden we het grootste gedeelte van de tocht wel doorvaren, behalve op 1 plek naast de camping, daar waren heel wat bomen omgezaagd en moeten we een stukje over de camping overdragen. Daarna konden we doorvaren, van de molenstuw af en door het gat van de Salm heen. Na 10km was iedereen toch stiekem wel blij dat we er weer waren. Vooral Martijn had ineens heel veel haast om uit te stappen, want zijn boot bleek weer gescheurd te zijn en was vol aan het lopen… Balen!

Snel de warme kleren weer aan en op naar huis. Onderweg hebben we nog even heerlijke pizza’s gegeten bij de pizzeria op het pleintje in Visé. Echt een aanrader! Nyke, bedankt voor het organiseren en iedereen bedankt voor de gezelligheid. Op naar de volgende trip!

Irene