Salm

Datum: 7 februari 2010

Rivier: Salm van Vielsalm tot Trois-ponts

Wildwater klasse: II

Waterstand: ? (de site gaf aan dat er een fout was in het systeem)

Kleur landschap: Wit

Temperatuur: Net één graad aan het dooien

Klik hier voor alle foto's

Vandaag zijn we met een klein groepje van 7 man (Anton, Bram, Elmar, Martijn, Nyke, Paul en uiteindelijk ook nog Polo) met René, na bijna 3 maanden niet meer gevaren te hebben, naar de Ardennen gereden om daar te gaan varen.

Vanwege wat problemen met vervoer hadden we besloten dat 4 man met Paul's auto naar Maastricht zouden rijden en dat Bram en Anton met de trein zouden gaan, aangezien zij een weekend OV hadden.

In Maastricht hadden we met Polo en René afgesproken om daar de boten op te halen. Eenmaal in Maastricht aangekomen moesten we alleen nog besluiten waar te varen.

En zoals eigenlijk al was te verwachten kon Polo, ondanks het voornemen niet te gaan, het toch niet laten om mee te gaan varen. Daarom moesten we eerst langs Polo's huis om daar zijn spullen op te halen (we hadden eigenlijk verwacht dat hij ze voor de zekerheid al bij had).

Even nog wat achtergrond over de tocht: het was die dag best koud. Onderweg kwamen we er achter dat in de Ardennen nog sneeuw lag. Er waren dan ook al verschillende snowkayakking plekken gesignaleerd. Na het omkleden ontstond er zelfs een klein sneeuwballen gevecht.

De eerste 15min varen waren best koud, maar na een tijdje varen en voor Bram nog een speciale techniek die te maken had met wat pootjebaden voor het varen, kregen we het toch nog warm (geholpen door alle warme kleding).

De Salm is een typische Ardennen beek. Dit betekent veel stenen en bomen langs de rivier. Het duurde niet lang voordat we de eerste boom over de rivier tegen kwamen. Dit alles maakte de tocht avontuurlijk, omdat we op sommige plekken moesten wachten totdat René een stuk had verkend. Op sommige plekken betekende dit stukje voor stukje de rivier verkennen en dan weer verder varen en op een plek betekende dit over een boomstam heen varen. Dit ging voor mij niet zo heel erg goed; een rare sprong van René op mijn boot was er zelfs voor nodig om te voorkomen dat ik vast kwam onder de boomstam. Gelukkig voor mij was ik niet de enige met zo’n actie: Anton besloot de kevlar bescherming van zijn spatzijl te testen door deze langs een uitstekende boomstam te halen. Gelukkig werkte dit best goed. Op een mooie steun van Elmar op het gat van de Salm na was het een lekker rustig dagje varen.

Na het varen zijn we nog naar de watervallen van Coo gegaan om deze te bezichtigen en nog een kop warme chocomel te drinken. Later die avond hebben we nog kunnen smullen bij Anton thuis van wat heerlijke chili con carne. En toen was de dag alweer voorbij.

Al met al was het ondanks de kou een gezellig dagje lekker rustig en avontuurlijk varen.

(Geschreven door Martijn)