Oostelijke Ourthe 20-02-2011

Voor de beginners was het de eerste trip van 2011: op 20 februari gingen we op pad naar voor een trip op de Oostelijke Ourthe. Na onderweg nog door een sneeuwbui te zijn gereden, kwamen we voor de verandering redelijk op tijd aan in Houffalize. In Houffalize waren ze aan het werk aan de weg en daarom hadden ze betonblokken in het water gelegd waar we niet onderdoor konden varen, waardoor we iets verderop zijn ingestapt. De uiteindelijke tocht was zeven kilometer lang en voerde ons door het mooie Ardennenlandschap. Het water stond blijkbaar best hoog voor de Oostelijke Ourthe, maar dat bleek niet heel erg hoog te zijn. In elk geval was er genoeg water om te varen en al snel lagen we met z’n negenen in het water. Voor Lara was het vandaag de eerste keer op wildwater, spannend!

De trip was onder begeleiding van René, die ons verzekerd had dat er niemand zou gaan zwemmen op deze rivier. Omdat ik het zo zonde vond dat er dan geen stukje zou komen, heb ik daar (letterlijk) een stokje voor gestoken: ik stopte mijn peddel tussen de brug en een steen en heb toen de Ourthe eens van de andere kant van het wateroppervlak bekeken (dom…). Al snel besloot ik dat het van de bovenkant mooier was en stond ik weer op de kant. De rest van de trip is gelukkig iedereen droog gebleven, want erg warm was het niet.

Op de Ourthe hebben de gevorderden zichzelf vooral bezig gehouden met surfen in elk kleine golfje dat er was, terwijl de beginners les kregen van René in het correct in- en uitvaren van keerwaters, traverseren en zelfs een beetje surfen in een golf. Dat was erg leuk en we hebben veel bijgeleerd, maar wat wil je met bijna privé les met maar drie beginners. Onderweg kwamen we ook nog een aantal mensen van Levitas tegen, gezellig!

Na een tijdje varen en oefenen begonnen de meeste mensen het wel een beetje koud te krijgen, dus was het tijd voor wat wedstrijdjes hardvaren. Al snel kwamen we toen aan op het eindpunt en was het tijd om weer om te kleden en op te ruimen. Via een tussenstop in een gezellig cafeetje in Houffalize gingen we weer naar Eindhoven, waar Peter heerlijke pannenkoeken had klaar staan voor ons!

Irene