Branding varen - oktober 2009

25 oktober Brandingvaren Hoek van Holland

Om 7:15 gaat de wekker, Taco en ik blijven nog even liggen maar moeten er dan toch snel uit om al onze spullen bij elkaar te rapen en te vertrekken. Precies om 7:59 lopen we het terrein van de nieuwe loods op, we zijn de eerste, niet gek als je bedenkt dat we behoorlijk hebben gehaast. Over het algemeen zijn Okawanen niet heel erg vroeg, dus als er 5 minuten later nog niemand is, is dat niks om je zorgen over te maken. Als er echter om 8:10 nog steeds helemaal niemand is beginnen we ons toch zorgen te maken. Ik besluit toch maar eens te bellen om te zien waar iedereen uithangt…. Wanneer ik Polo aan de telefoon krijg en vraag waar hij uithangt zegt hij doodleuk: “ Thuis, waar anders? We hoeven pas over een uur bij de loods te zijn… De klok is verzet!”

Goed, dat wisten we dus niet! Een goed begin van de dag, gelukkig is het lekker weer en belooft Polo zo snel mogelijk te komen zodat we iets nuttigs kunnen doen met onze tijd.

Gisteravond is er besloten dat we niet naar Hohen Limburg of de Erft gaan maar naar zee, er zijn golven van 1.8m voorspelt. Dat klinkt misschien niet zo hoog, maar als je in je kano zit, en er komt zo’n golf op je af dan is dat behoorlijk indrukwekkend! Op naar Hoek van Holland dus. Daar aangekomen blijkt dat de golven iets lager zijn, maar hoog genoeg om je voor om te kleden, daarbij waait het flink maar de zon schijnt ook en eigenlijk is het best lekker. Dus snel omkleden en op weg naar het water, verschillende wandelaars kijken ons met verbazing na, tja, het ziet er ook wel vreemd uit, 8 mensen in complete uitrusting met een kano op hun nek op het strand. De wind is echt sterk en je moet flink moeite doen om overeind te blijven staan met je kano op je nek, ook m’n peddel krijgt een eigen wil en slaat me voortdurend om m’n benen.

We stappen in op het strand en hopsen als volleerde zeehonden richting het water, Polo vergeet hierbij bijna z’n peddel. Gelukkig is een van onze toeschouwers zo vriendelijk om hem z’n peddel aan te geven. Eenmaal op het water heb ik al snel de eerste happen zout water binnen, dat krijg je als je je mond niet snel genoeg dicht doet als zo’n golf op je af komt rollen. Stug door ploeterend bereik ik samen met Bart en Polo de achterkant van de branding waar je relatief rustig kunt liggen om even op adem te komen en een goede golf uit te kiezen. – Even ter verduidelijking, bij brandingvaren draait het om het surfen op de golven, je peddelt de zee op, door de golven heen om daarna in no time op een golf terug te surfen naar het strand zodat je weer opnieuw kunt beginnen.- De golf die ik uitkies blijkt best een mooie te zijn die me net voor het strand afzet. Weer helemaal terug naar achteren peddelen zie ik niet zitten en dus sluit ik me aan bij Taco, Tom, Paul en Harm die wat verder vooraan blijven. De zee is hier wel wat onregelmatiger, maar de golven ook iets minder hoog en minder sterk, dus je peddelt er makkelijker doorheen. Iedereen is druk aan het oefenen en regelmatig zie je dan ook boten voorbij zoeven op een golf, vaak met de vaarder erin, soms met de vaarder ernaast. Af en toe roept René ons naar de kant voor wat extra uitleg. De tweede keer dat hij dat doet peddel ik rustig richting strand. Als ik er bijna ben zie ik een golf aankomen, iets wat nonchalant denk ik, ach die pak ik ook nog even en maak rustig vaart zodat de golf me op kan pakken. Ik voel dat de boot gepakt wordt en maak me klaar voor de surf. Dan blijkt de golf toch wat steiler te zijn dan ik verwacht had en wordt ik voorover omver gegooid. Ik blijf rustig zitten en leg m’n peddel klaar voor een rol, maar dan voel ik opeens het zand tegen m’n rug en helm en duwt m’n boot boven op me. Ik ben op z’n kop op het strand geparkeerd door de golf, dit is geen prettige houding en dus stap ik toch maar snel uit. Tja, dat krijg je ervan als je even niet oplet…..

Na 2,5 uur zwoegen we met de boten op de nek tegen de wind in terug naar de parkeerplaats voor een pauze. Brandingvaren is stiekem toch wel vermoeiend en dus vertrekken alleen René, Paul, Harm en Polo voor een tweede sessie. De golven lijken nu nog wat steiler geworden en regelmatig zien we René en Polo vanaf het strand mooie moves maken. Totdat ze op een gegeven moment samen rustig terug gepeddeld komen. De peddel van Polo vond dat het tijd werd om te stoppen en was bij de laatste golf spontaan gebroken… Tijd om naar huis te gaan dus!

Nyke