Brandingvaren

Vrijdagavond stond ik voor de keuze of keihard gratis bier hakken bij een klimvereniging in Delft of mezelf afbeulen op de Noordzee in de branding. Makkelijke keuze toch? Helaas ging het tanken niet door dus ging ik toch maar brandingvaren. Maar achteraf toch de betere keuze! :P

Ik dacht lomp door de golven heen hakken, dat moet echt iets voor mij zijn. Onderweg vlogen de eerste doomverhalen al over en weer in de bus door René, Martijn en Elmar. Altijd lachen zo'n branding beginner bang te praten. Niet dat ik daar heel gevoelig voor ben, maar toch.

Aangekomen, omgekleed en een klere eind gesjouwd met een boot op je schouder terwijl de wind je aanziet voor een vlag. Kleine introductie en gaan. Eerste branding door, jezus wat zwaar, wie had het over de kou? Zweet me de tering. Keer of 4 omgegaan en gerold. Vermoeidheid slaat toe. Even rust tussen de eerste en tweede branding en nog wat tips van René. 2e branding is sterker en heviger. Nog een paar flinke joekels en 1 rol verder en daar komt ie: gevalletje verkeerde moment op de verkeerde plaats. De golf breekt over mij heen terwijl ik denk 'KAK!' en dingen als 'flikker op met je golven van twee meter!'. Volgens mij moet de golfhoogte op de website vermenigvuldigd worden met het nummer van de branding. Ik heb er niks tegenin te brengen en laat het geweld over mij heenkomen, een geweld waarvan ik versteld stond. Jezus wat een kracht. Peddel werd uit mijn hand gerukt en ik kon hem nog net met een hand vasthouden. Je probeert je bovenlichaam in een bepaalde positie te houden ten opzichte van je boot maar er wordt zo hard aan getrokken en geduwd dat dat niet lukt. Je raakt je oriëntatie kwijt en op dat moment moet je even tegen jezelf zeggen dat je rustig moet wachten tot het wat rustiger wordt en dan je spatzeil losmaken. Vermoeid kom ik boven drijven om de volgende laag over me heen te krijgen. Boot vasthouden, peddel vasthouden en richting kust. Eerste keer zwemmen in mijn nieuwe boot. Goede eerste keer dacht ik nog.

Eindelijk terug aan de kant, bijna gekotst (jeej, brandingvaren!) en even bijgekomen. Zand in de diepste krochten van je lichaam, heerlijk. Sok kwijt, maar die was toch te groot. Dwingt je eindelijk nieuwe te kopen. Dan hetgeen waarvoor we eigenlijk kwamen: surfen. Dit doen we wijselijk in de eerste branding en op het moment dat je voelt dat je gepakt wordt (en vervolgens de goede kant boven weet te houden) begin je het ontzettend vet te vinden! Damn dat gaat hard! Soms heb je een goeie waardoor je stuiterend over het water scheert en je gelijk aanspoelt op het strand. Daar haal je weer een beetje energie uit maar na een paar uur is het toch echt op. De krachtige zuiderwind helpt ook niet echt mee en blaast ons telkens aardig van koers waardoor we die dag heel wat meters sjouwend hebben rondgelopen.

Als afsluiter een familysurf proberen te doen, maar dat werd hem net niet. We hebben de dag afgesloten bij een of andere friettoko. Thuis de boel onder de douche uitgespoeld en te drogen gehangen om tot de conclusie te komen dat al dat zand er toch niet uitgaat. Dat gaat nog wel even duren, maar het was de moeite waard!