Boven Rur 15-1-2011

Waterstand: 110 (run 1) en rond de 100 (run 2)

Vaarders: Polo, Jeroen (VKC), Frans (VKC) en Tom + 5 Belgische kanoërs die we daar tegenkwamen

De afgelopen 2 weken heeft er door alle regen en sneeuwsmelt constant veel water in de rivieren gezeten, maar het einde leek er nu toch aan te komen. De sneeuw is overal bijna weggesmolten en de regen is ook voorbij. Hoog tijd dus om dit weekend nog even gebruik te maken van de nu nog hoge waterstand.

Het duurde even voordat we een groepje bij elkaar hadden dat wilden (en kon) varen. Uiteindelijk werd ik om half 12 door Polo gebeld, terwijl ik al in de kroeg zat, dat ie twee lui van de VKC had geronseld. Snel naar het sportcentrum om de Diesels uit het zwembad te halen zodat we morgen op tijd kunnen vertrekken.

Zaterdagochtend wordt ik zowaar op tijd door Polo opgehaald bij mij thuis, helaas hielp de wekker van Jeroen (VKC) niet zo mee en duurde het nog even voordat we konden vertrekken. Gaf ons nog wel even de tijd om ontbijt te halen.

Eenmaal in Monschau aangekomen is de waterstand duidelijk al weer minder dan vorige week, maar nog steeds knap hoog voor de Rur (week ervoor stond ie op 130 nu 110). Even de molenstuw en het wasbord bekeken en daarna naar het instappunt gereden. Daar kwamen we een aantal bekenden tegen van de rest waardoor we gezamenlijk konden omrijden, wat betekende dat we een dubbele run konden doen zonder extra om te rijden. Helemaal goed dus, en al snel stappen we in.

Met deze waterstand is de boven Rur nog steeds een leuke klasse 3 (+ op sommige delen) en de golventreinen en walsen komen dan ook constant voorbij. Ondanks de kou is het gewoon lekker varen en ik zit goed in de boot. Helaas is het weekend ervoor mijn anorak kapot gegaan (klote prikkeldraad) en ik merk al snel dat mijn geleende anorak van Jeroen toch iets minder waterdicht is. Gelukkig voor mij (en Frans die in kort neopreen voer, slalommers …) varen we met een hoog tempo door.

Bij het wasbord een beetje afstand houden en dan is het een kwestie om er voor te zorgen dat je maar rechtop blijft zitten. Heb dit traject nou toch al een aantal keer gedaan, maar het was voor het eerst dag ik eindelijk het wasbord kon varen (redelijk hoge waterstand voor nodig) en het stelt dan opeens toch maar weinig voor. Iedereen komt er zonder problemen vanaf en na nog even gekloot (lees: een zéér hoge steun van ondergetekende) bij de molenstuw varen we het dorp in. Ook dit is met deze waterstand toch net even iets leuker dan ik gewend ben. Overal dikke golven en erg veel leuke speelmogelijkheden, Frans krijgt het zelfs als enige nog voor elkaar om een flatspin te draaien.

Na het dorp zijn we al snel bij het uitstappunt en daar leggen we de boten op het dak en rijden we weer naar boven om het stuk nog een keer te doen. Na een tijdje in die warme auto te hebben gezeten met de verwarming vol open is het opeens verdomde koud met al die natte zooi. We blijven dan ook zo lang mogelijk in de auto zitten tot de anderen er ook zijn en stappen dan snel in.

We hoeven niet meer in te varen nu, en knallen in hoog tempo door om het warm te houden. We merken bij het wasbord opeens dat de waterstand nu alweer beduidend gezakt is (toch iets meer stenen geraakt dan de vorige keer) maar ook deze keer hebben we nergens problemen mee. Polo maakt nog wat waveweels die ervoor zorgen dat er een deuk van 5 cm in de neus van zijn boot zit. Gelukkig deukt deze tijdens het varen al snel uit.

Helaas geen foto’s van vandaag, tempo lag iets te hoog om tussen ook nog foto’s te maken. Misschien wordt het toch maar tijd voor een headcam … Vooralsnog heb ik ter impressie van de hoge waterstand (dit was de woensdag met ca 160) in het dorp wat foto’s van een Duitse kanoër toegevoegd.

Tom