Dag 5, gevorderden

Rivier: de Enns, 600m onder de kummerbrucke tot aan hieflau

Niveau: WW II tot III (laag water) WWVI tot onbevaarbaar (bij hoog water)

Lengte traject: 6 km. Veel scouten nodig dus traject duur is ongeveer 4 uur (zonder rust)

Waterstand: laag ??

Karakter rivier: technisch verblokte rivier(pool drop) met bij laag water weinig waterdruk. Veel onderspoelingen en sifons!!! Scouten van bepaalde stukken absoluut aangeraden.

Bij hoogwater een zeer technisch verblokte rivier met zeer moeilijk passages en erg veel sifons. Vooraf scouten van het gehele traject absoluut aangeraden!

Traject beschrijving:

De eerste 600meter van de Enns is het moeilijkste/gevaarlijkste stuk van de Enns (sifons). Hierdoor werd gekozen om 600 meter onder de oorspronkelijke instap in te stappen. Deze instap wordt overigens door de meeste mensen gebruikt. De instap is te herkennen aan een herdenkingsbord rechts van de weg (van hieflau afkomstig) van een helaas overleden kajakker door een auto ongeluk. Bij de instap is een smalle parkeerstrook (+/- 2 auto’s) en je kan via een klein paadje via het spoor beneden naar de rivier lopen.

De passages zijn zoals boven beschreven vaak pool drops. Dit wil zeggen een passage gevolgd door een relatief vlak stuk, waar zwemmers en rollers eenvoudig boven komen. (getest door Harm, Anton en een beetje door Casper). De rivier kent in zijn boven stuk de moeilijkste passages, waar vooral goede en duidelijke lijnen gevaren dienen te worden. Enkele boot controle om de boot recht tussen de stenen te manoeuvreren is absoluut een pre. Gedurende het traject zijn er voldoende en grote keerwaters aanwezig om een grotere groep (+/- 10 man) eenvoudig kwijt te kunnen. Echter is het geen rivier om met een grotere groep te varen zonder de rivier eerder te hebben gevaren of kennis te hebben de diverse passages.

In het bovenste stuk zit 1 wals (links naaste een grote steen) welke potentieel gevaarlijk is. Deze wals heeft een steen vlak achter de wals liggen welke de terugslag groter en steviger maakt. Boofen is bij deze wals een grote aanrader. Nog een leuke passage welke wat aandacht verdient. Geheel rivier rechts, rechts naast een grote steen bevindt zich een zeer smalle doorgang (1 boot breedte). Deze is goed te varen maar de punt moet absoluut recht liggen bij de invaart. Overige stukken zijn redelijk overzichtelijk en alles is overdraagbaar.

Vlak na een brug over de rivier (2km na instap) bevind zich het gevaarlijkste passage van het traject. Dit is tevens het enige gedeelte in het traject waar eventueel uitgestapt kan worden. In de bocht na de brug bevind zich namelijk een erg smerige sifon waar ongeveer 75% van het totale water door heen gedrukt wordt. Het varen van de ideale lijn brengt erg veel risico met zich mee en vereist zeer goede stuurmanskunsten. Omdragen is een absolute aanrader. Na deze passage neemt de druk iets af en worden passages minder moeilijk. Echter blijft het wel oppassen voor de vele stenen in het water (uit eigen ervaring verteld). Het laatste gedeelte (na 2de brug) is minder verblokt en kent alleen nog enkele golftreinen.

Uitstappen is op 2 plaatsen mogelijk.

(met auto) In Hieflau (grote kruising) onder de spoorbrug door een smalle brug over, dan rechts door rijden tot licht blauw huis. Klein strandje vlak voor het huis. Of over de brug links, doorrijden tot aan een grote parkeerplaats links. Uitstap bij stenen.