Kajakvaardigheidsexamen Hardenberg

Post date: 26-Nov-2014 19:45:50

Zondag 19 oktober gingen we met Rene, Tom v H, Tom V, Harm E, Harm N, Anton, Bram, Ellen, Irene, Wouter, Roderik, Joris, Perry, Zhenya en mezelf (Sfia) naar de wildwaterbaan in Hardenberg.

Het was een bijzondere dag omdat er voor Okawa twee “firsts” waren. Ten eerste was het de eerste keer dat Okawa op het wildwaterbaantje in Hardenberg zou gaan varen. Het tweede vinden we misschien later wel in geschiedenis boeken terug. Op zondag 19 oktober 2014 werden namelijk voor het eerst de Okawa kajakvaardigheden examens afgenomen voor zowel kajakvaardigheid A als B. Genoeg redenen om er een leuke dag van te maken. Gelukkig had iedereen een goed humeur en de benodigde kajakspullen bij zich.

De trip naar Hardenberg resulteerde voor mij zelfs in drie “firsts”. Dit is namelijk de eerste keer dat ik een tripverslag schrijf. Ik ben niet als eerste gaan zwemmen, hoewel het zonnetje op me kajakkleding die optie wel aantrekkelijk maakte.

De voorgenomen planning zag er als volgt uit:

08:00 Gathering at the club shed

08:30 Departure to Hardenberg

11:00 Warm-up session on the water

13:00 Lunch break

14:00 Start exams

18:00 End exams

19:00 Dinner at Harm’s mommy

Iedereen was netjes rond 8 uur bij de loods aanwezig om alle boten op te laden en de rest van de spullen. Nouja bijna iedereen. Iedereen was er behalve ik. Ik lag namelijk nog lekker in me bedje. Gelukkig was de rest zo aardig om me boot op de trailer te laden en kon er een auto wachten tot ik eindelijk arriveerde. De laatste auto kon om 9 uur vertrekken, maar het lijkt me nu wel duidelijk waarom ik dit verslag schrijf. Na een gezellige autorit arriveerde we op de parkeerplaats bij het wildwaterbaantje in Hardenberg waar we met Rene hadden afgesproken. We waren iets later bij het baantje dan gepland was, dus we besloten eerst te gaan lunchen voordat we het water op gingen. Iedereen had zijn eigen lunch meegenomen, maar er waren ook nog een paar blikken tomatensoep om gezamenlijk op te eten. We hadden een pan en brander om de soep op te warmen en plastic bekertjes om de soep op te drinken. So far so good. Er miste alleen wat redelijk cruciaals, het vuur. Het bleek nog een aardige uitdaging om zo ergens een aansteker vandaan te toveren, aangezien het percentage rokers bij Okawa niet echt hoog is. Na wat gezoek in auto’s en tassen hadden we dan eindelijk vuur om het soepje op te warmen. Dit was het moment waarop we erachter kwamen dat de zoektocht naar vuur onnodig was geweest, omdat de brander leeg was. Na dit gedoe hadden sommige mensen toch eigenlijk wel zin in tomatensoep. Als het niet warm kan, dan maar koud. Bij een gebrek aan vuur kan ik het iedereen aanraden, koude tomatensoep smaakt prima.

Na de lunch was het eindelijk tijd om te kajakken, hetgeen waarvoor we speciaal naar Hardenberg waren gekomen. Het baantje zag er leuk uit vanaf de kant en gelukkig was het dat ook toen we erop gingen varen. We gingen eerst even lekker invaren om aan het water (en voor mezelf de nieuwe boot) te kunnen wennen voordat we aan het examen gingen beginnen. Bij het instappunt stuitten we op een bord met voorschriften voor het gebruik van het baantje. Na nadere inspectie van het bord vroegen we ons af of we als Okawa wel zo welkom waren, want wie gaat er nou varen zonder elkaar af en toe nat te spetteren. Verder stond er dat het verboden was om te zwemmen, terwijl dit toch echt een onderdeel van het examen zou zijn. Ach, als ze zwemdiploma’s verplicht stellen, dan vinden ze het vast geen probleem dat we een stukje met onze boot gezwommen hebben (kajaks moeten ook uitgelaten worden).

Toen was het tijd om te beginnen met de examens. Eerst werd examen A in twee groepen afgenomen en vervolgens examen B in eveneens twee groepen. Examen A begon met wat theoretische vragen. Hele educatieve zaken over gebaren en de juiste uitrusting, maar het leerzaamste wil ik jullie niet onthouden. Het blijkt namelijk dat we als Okawa al een tijdje een Manfred in ons midden hebben. Voor degenen die denken, huh ik ken geen Manfred, dat is zeer waarschijnlijk incorrect. Manfred is alleen nooit aanwezig bij de trainingen in het zwembad, want hij voelt zich meer thuis in de loods en op wildwater. De anorak die Perry aan had heet namelijk Manfred. Perry heeft Manfred tijdens het examen goed begeleid in ruil voor wat droogte.

De regen kwam de B examinatoren jammer genoeg lastig vallen door de aantekening papieren nat te maken. Voor de rest verliepen de examens gelukkig prima. Na de examens gingen we terug naar de auto’s om ons om te kleden. De dag werd gezellig afgesloten bij Harm E’s ouders waar we wraps hebben gegeten en een ijsje als toetje. Uiteindelijk reden we laat weer terug naar Eindhoven. Het was een geslaagde dag en ik kan jullie met blijdschap vermelden dat iedereen een kajakvaardigheid certificaat heeft gehaald.

Sfia